Zanimljivo naučno istraživanje: Saznajte koja boja posuđa će učiniti da manje jedete

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zanimljivo naučno istraživanje: Saznajte koja boja posuđa će učiniti da manje jedete

  Restorani brze hrane i kuvari već godinama znaju da brojni faktori utiču na naš apetit. Između ostalog boje igraju važnu ulogu u našoj ishrani, a čak mogu odrediti njen intenzitet. Saznajte kako boje utiču na vaš apetit.

  Dr Brajan Vonsink (Brian Wansink), direktor Laboratorije za hranu i brendove na Kornel univerzitetu u SAD-u i autor knjige ,,Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life’’ (HarperCollins), slaže se da boja zidova, tanjira, pribora i jačina osvetljenja mogu da utiču na to koliko jedemo, pa čak i šta jedemo.

  Na primer, jarke boje kao što su žuta i crvena u kombinaciji sa jakim osvetljenjem će vas navesti da naručite više i jedete brzo. Suprotno tome, prigušeno osvetljenje i nežna muzika znače da ćete jesti sporije i manje.

  ,,Već dugo postoji mišljenje da boje podstiču ili umanjuju unos hrane’’, kaže on. ,,Ne postoji jedna boja tanjira koja navodi ljude da manje jedu nego je bitna boja hrane koju jedete.’’ Radi se o tome da treba da postoji kontrast između boje hrane i boje tanjira na kom se poslužuje, objašnjava on. Na primer, ako se beli ugljeni hidrati posluže na tanjiru tamne boje, to ističe razliku između boja i čini vas svesnim veličine porcije. ,,Bez tog kontrasta, unećete 18 odsto više hrane’’, dodaje on.

  Promena boje tanjira i činija može da vam pomogne u kontroli veličine porcija. ,,Odrasle osobe pojedu 92 odsto bilo čega što sami sebi posluže, tako da ako sipate mnogo, mnogo ćete i pojesti’’, kaže Vonsink.

  Veličina porcije porasla je za 138 odsto u odnosu na 70-te godine prošlog veka, što predstavlja jedan od glavnih uzroka problema gojaznosti. Procenjuje se da je u Australiji 67 odsto muškaraca i 52 odsto žena gojazno, najviše usled preteranog unosa kilodžula.

  Evo nekoliko saveta koje Vonsink daje u vezi sa kontrolom naših navika u ishrani.

  Obratite pažnju na to kako jedete i koristite ružičasti tanjir

  Ako jedete prebrzo, veće su šanse da ćete se prejesti ili da nećete shvatiti da ste siti, ali ako obratite pažnju na to kako jedete odnosno ako jedete polako i sa više pažnje – veća je verovatnoća da ćete napraviti bolji izbor kad je u pitanju hrana, što može da dovede do mršavljenja, kažu rezultati studija sprovedenih na Medicinskom fakultetu Harvard univerziteta u SAD-u. On predlaže da koristite tanjir neke umirujuće boje kao što je bledoružičasta ili siva, jer su tako veće šanse da usporite i obratite pažnju na svoj obrok i okruženje.

  Smanjite unos ugljenih hidrata tako što ćete ih poslužiti na plavoj podlozi

  Dijetetičar Džena Obeid (Jenna Obeid) kaže da ne treba potpuno da izbacite ugljene hidrate zato što oni čine važan element balansirane ishrane ali dodaje da je ,,važno da pratite svoje porcije – jedna četvrtina tanjira je idealna porcija’’.

  ,,Ako ste skloni preteranom unosu ugljenih hidrata, nemojte ih posluživati na belim tanjirima. Umesto toga koristite one crvene, tamnoplave ili crne boje,’’ kaže Vonsink.

  Male činije zamenite velikim

  Teorija o malim činijama/malim porcijama je mit, kažu istraživači sa Univerziteta u Liverpulu u Velikoj Britaniji.  Nakon eksperimenta sa kokicama, zaključili su da su ,,učesnici jeli više kada su koristili manje činije’’. Oni kažu da manji tanjir znači da su veće šanse da ćete uzeti repete.’’

  Prestanite da jedete između obroka tako što ćete slatkiše uviti u foliju

  Oko 96 odsto Australijanaca jede između obroka, kažu rezultati ispitivanja agencije Nielsen iz 2014. godine. Pogrešna užina (kao što je ona sa visokim procentom šećera) ili prevelika porcija mogu da dovedu do gojenja. ,,Ako nešto želite da sačuvate za užinu, uvijte tu poslasticu u foliju’’, kaže Vonsink. ,,Tako nećete vizuelno doći u iskušenje.’’

  Jedite manju porciju deserta u činiji suprotne boje

  Institut za globalno zdravlje Džordž u Sidneju je ustanovio da polovina Australijanaca jede više nego duplo više od preporučene dnevne doze šećera, i to 60 grama dnevno u proseku; Svetska zdravstvena organizacija savetuje da se unos smanji na 25 grama.

  ,,Poslužite slatkiše kao što je sladoled od vanile u činiji tamne boje, ili sladoled od čokolade u beloj činiji’’, kaže Vonsink. ,,Što je veći kontrast, veće su šanse da ćete pojesti manju porciju.’’

  [preporucene_vesti ids=”254679, 250598, 103409″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE