Zanzibar – Karibu sana, Pole pole i Hakuna Matata!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zanzibar – Karibu sana, Pole pole i Hakuna Matata!

  Iako zbog trenutne sitaucije u svetu ne možemo da putujemo gde bismo želeli, rado se podsećamo starih putovanja. Dok sedimo uz kafu kod kuće, možemo da uživamo u slikama prijatelja koji su bili na egzotičnim destinacijama koje će uskoro, nadamo se, biti ponovo otvorene za turiste. Danas ćemo i vama priuštiti zadovoljstvo da zavirite u čarobni Zanzibar i pročitate kako ga je početkom godine, pre zatvaranja granica, doživela Olivera Jokić, PR menadžer kompanije Strauss Adriatic.

  Obožavam Afriku, živela sam tamo 11 godina, posetila mnoge zemlje.

  I uvek me Afrika ostavi bez teksta i uvek iznova iznenadi. Ovoga puta opčinio me je Zanzibar.

  PLAŽE, PLAŽE, PLAŽE…

  O plažama – ne treba mnogo reči. Svaka je pravi mali raj na zemlji – beli pesak sitan poput pudera, tirkizna voda i hlad vitkih kokosovih palmi. Na putu ka plažama na istoku, obavezno posetite Kuza pećinu sa slatkom svežom vodom. Bistroplava voda u dubinama pećine pravi je raritet na ostrvu, koje inače ima problem sa pitkom vodom. Zagarantovan je neverovatan doživljaj.

  Zanzibar je poznat i po prirodnom fenomenu ekstremne plime i oseke. Za šest‐sedam sati okean se povuče i nekoliko stotina metara i otvara prostor za jedinstveno iskustvo – šetnje po peščanom prostranstvu prošaranom grebenima, školjkama, morskom travom, meduzicama…

  OSTRVO KORNJAČA, PLIVANJE SA DELFINIMA I PRIRODNA APOTEKA

  Zatvorsko ostrvo (Prison Island) danas je dom Aldabra džinovskih kornjača, koje su poklon Sejšela Zanzibaru. Možete da ih hranite, mazite i slikate se sa njima, ali ne i da sedite na njima. Ostrvo je nekada bilo u vlasništvu britanskog ministra koji je hteo od njega da napravi zatvor, pa je tako i dobilo ime.

  Plivanje sa delfinima, divljim delfinima koji slobodno plivaju okeanom u blizini ribarskog sela Kizimkazi, neopisivo je. Veruje se da donose sreću.

  Jozani šuma je smeštena u srcu ostrva, a zbog brojnih lekovitih biljaka zovu je prirodna apoteka. Najpoznatija je po posebnoj, endemskoj vrsti crvenih kolobus majmuna. Karakteristično je i retko mangrovo drveće sa velikim korenjem, koje voli slanu vodu. Zapravo, raste delom u okeanu, delom na kopnu, a pod njegovim korenjem mresti se mnoštvo riba i rakova. Da ga nema, ni fauna ne bi bila tako bogata.

   

  KAMENI GRAD (STONE TOWN)

  Glavni grad Zanzibara. Građevine od koralnog kamena svedoče o vremenu različitih uticaja, pa tako, šetajući uskim krivudavim ulicama, nailazite na britanske vile, ali i na arapska utvrđenja. U tom lavirintu put će vas odvesti i do kuće čuvenog Fredija Merkjurija, ali i do Palate čuda, koja je prva na ostrvu imala električnu energiju i lift. Lokalno stanovništvo ga zove „Stari grad”, jer datira iz antičkog perioda. Vremenom je preliven patinom, ali ohrabruje to što je od 2000. godine na Uneskovoj listi svetske baštine.

  RIBE – KOJU GOD DA ZAMISLIŠ – I BELA ŽUMANCA

  Ova destinacija je raj za hedoniste. O raznovrsnosti morskih plodova ne treba pričati – ne možete ni zamisliti šta sve možete probati. Hrana je preukusna, što ne čudi jer Zanzibar zovu i „Ostrvo začina”. Ono što će vas iznenaditi jeste obična kajgana, jer nije žuta, nego skroz bela. I nije samo od belanaca. Jaja na Zanzibaru imaju bela žumanca zbog načina ishrane kokošaka, ali im je ukus isti kao onaj na koji smo navikli.

  NEKOLIKO NAJVAŽNIJIH FRAZA NA SVAHILIJU

  Jambo, mambo! – Zdravo, kako je? Uzvik koji se čuje na svakom koraku.

  Hakuna matata – afričko hedonističko načelo: Nema problema!

  Pole, pole – Polako, polako. Na Zanzibaru nema žurbe!

  Asante sana – Hvala mnogo.

  Karibu sana – Dobro došli!

  Rafiki – moj prijatelju, poziv na koji se svi lokalci odazivaju.

  BEZ PLASTIČNIH KESA! KAZNE DO 38.000 DOLARA!

  Zanzibar je uveo potpunu zabranu uvoza i korišćenja plastičnih kesa. Ukoliko budu pronađene pri ulasku u državu, novčane kazne su u rasponu od 13 do neverovatnih 38.000 dolara. Tečnost koja se unosi u avion potrebno je zapakovati u odgovarajuću plastičnu kesu sa zip zatvaračem, koju obavezno bacite pre izlaska iz aviona.

  NIGDE BEZ KAFE

  Iako se u Tanzaniji kafa uzgaja, na Zanzibaru se konzumira. Zanimljivo je da i u kafu stavljaju začine, ali i da imaju „special edition” kafu sa imenom i likom Fredija Merkjurija. Ja sam toliko navikla na ukus domaće kafe da, od kada imamo „Doncafé 3 sec 2 1 black”, veću količinu kesica uvek nosim sa sobom i jutra počinjem uz savršenu šoljicu kafe, za koju vam je potrebno tek nekoliko trenutaka za pripremu.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE