"Zarade većine su sirotinjske, najmanja plata da bude 98.000 RSD"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Zarade većine su sirotinjske, najmanja plata da bude 98.000 RSD”

  Minimalna zarada u Srbiji iznosi samo trećinu potrebne za elementarno pristojan život, objavili su u Beogradu predstavnici međunarodne mreže “Kampanja za čistu odeću” (Clean Clothes Campaign).

  Plata u Srbiji trebalo bi da bude bar 98.000 RSD

  Na predstavljanju koncepta Regionalne najniže plate za život u Evropi, koju je razvila ta mreža, rečeno je da bi plata za život u Srbiji iznosila 98.000 dinara, prema proračunu utvrđenom kroz terensko istraživanje u 15 zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope.

  Prema navodima “Kampanje za čistu odeću”, međunarodne inicijative koja se bavi uslovima rada u tekstilnoj industriji širom sveta, plata za život (living wage) je koncept koji polazi od objektivnih troškova života i predstavlja najniži iznos zarade koji bi radnicama i radnicima omogućio elementarno pristojan život.

  Za razliku od minimalane zarade, iznos plate za život pokriva troškove hrane, odeće, stanovanja i komunalija, javnog prevoza, obrazovanja, zdravstvene zaštite, a omogućava i minimalnu mogućnost štednje. Taj iznos, prema navodima “Kampanje za čistu odeću”, nadilazi puko preživljavanje i omogućava puno učešće u društvenom životu.

  Zarade većine su sirotinjske

  Nacionalna koordinatorka “Kampanje za čistu odeću” u Srbiji Bojana Tamindžija rekla je da zarade koje prima većina zaposlenih u regionu “mogu da budu okarakterisane kao sirotinjske, iako je plata za život ljudsko pravo koje je prepoznato u dokumentima Ujedinjenih nacija i Evropske unije”.

  “Zarade u ovom delu Evrope retko prelaze zakonski definisanu minimalnu zaradu koja je toliko niska da se nalazi daleko ispod granice siromaštva kako je definiše Evropska unija”, kazala je Tamindžija.

  Ona je navela da danas predstavljen koncept ima regionalni karakter i da kampanja za platu za život kreće istovremeno u 15 zemalja.

  “Regionalni pristup ima za cilj da stane na put pretnji relokacijom kapitala i da zaustavi konkurenciju između zemalja koje se takmiče u ponudi što jeftinije radne snage, odnosno bori se protiv međunarodnog i međuregionalnog takmičenja u daljem snižavanju cene rada”, dodala je Tamindžija.

  Predstavnik Centra za politike emancipacije Vladimir Simović rekao je da da je Regionalna najniža plata za život u Evropi “alat koji služi tome da pokaže kompanijama i lokalnim vladama kolika je zarada od koje se može elementarno dostojanstveno živeti”.

  “Sindikati i nevladine organizacije mogu da koriste ovu kalkulaciju kako bi ojačali svoju pregovaračku moć u borbi za bolje uslove života i rada”, kazao je Simović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE