Zaštitnik privrednika: Piju vino od 48 minimalaca i vode socio-radničku politiku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaštitnik privrednika: Piju vino od 48 minimalaca i vode socio-radničku politiku

  Da bi male zarade porasle potrebno je korigovati poresku politiku – ona treba da bude pravedna, sveobuhvatna i progresivna umesto sadašnjeg opterećenja od 60 odsto na neto minimalac, saopštilo je Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

  To udruženje postavlja pitanje “da li su ministri koji plaćaju školarinu u visini 181 neto minimalca ili oni koji piju vino u visini 48 neto minimalaca pravi izbor za vođenje ekonomske i socio-radničke politike”.

  „Pregovori“u vezi minimalaca nam i ove godine pokazuju da se vodi neozbiljna ekonomska politika koja najviše opterećuje one koji najmanje zarađuju, a propušta da napuni budžet iz dostupnih izvora krupnog kapitala i nelegalnog tržišta, navelo je ovo udruženje.

  Po analizama saradnika udruženja – ekonomista Predraga Mitrovića i Dragana Radovića, Ministarstvo finansija propušta da naplati 12 milijardi evra godišnje koje se izgube jer se, kako se ističe, dozvoljava – šverc robe na carini koja završava na crnom tržištu, iznošenje novca u inostranstvo bez plaćanja poreza na dobit, krađa struje i ostale akcizne robe, divlja gradnja, krađe budžeta na nameštenim tenderima…

  „Da bi male zarade porasle potrebno je korigovati poresku politiku na način da ona bude pravedna, sveobuhvatna i progresivna umesto sadašnjeg opterećenja od 60 odsto na neto minimalac. Umesto poruke da je isplativije raditi na crno potrebno je obezbediti normalne uslova poslovanja za domaće privrednike koji podrazumevaju smanjenje nameta, vladavinu prava, podsticajan privredni ambijent, ukidanje parafiskalnih nameta kao što je ‘eko taksa’ koja ne ide za ekologiju i skandaloznu naplatu natpisa na radnjama na privatnoj svojini koja dovodi do smanjenja maloprodajnih objekata”, navodi udruženje..

  Politiku subvencija treba preusmeriti sa stranih “investicija” na domaću poljoprivredu“, ukazuju iz Udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“.

  Izvor: N1, BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE