Zašto bi nekom odgovaralo prikrivanje broja umrlih od COVID-19?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto bi nekom odgovaralo prikrivanje broja umrlih od COVID-19?

  Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da se neusaglašenost podataka o broju preminulih usled koronavirusa politizuje, kao i da nema odgovor zašto bi bilo kome odgovaralo da se prikriva broj žrtava COVID-19.

  On je gostujući na TV Prva rekao da je pozitivna stvar što je, između ostalog, i njegovim nedavnim izjavama rezultirati revizijom broja umrlih, uz ocenu da nije bilo zataškavanja u prikupljenim podataka, već da je Krizni štab baratao relevantnim podacima Instituta “Batut”.

  Kon je pre nekoliko dana rekao rekao da je, istražujući podatke Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu za period od marta do juna 2020, utvrdio da je zabeleženo 210 slučajeva u kojima je u potvrdama o smrti pisalo da je neposredni ili osnovni uzrok smrti COVID-19.

  “(Od marta do juna) je prijavljeno 118 preminulih samo Gradskom institutu za javno zdravlje u Beogradu… Bilo je više potvrda o smrti na kojima je pisalo uzrok COVID-19 nego što je prijavljeno”, potvrdio je Kon i dodao da je istraživao mortalitetne statistike “iz čiste radoznalosti”.

  Govoreći o reviziji podataka, epidemiolog je ponovio da metodologija moraju da ustanove relevantne institucije, poput instituta ili Medicinskog fakulteta, a da je važno da u komisiji budu i kliničari, kao najmerodavniji.

  “Vi bez obdukcije ne možete biti sigurni u stanje stvari, obdukcije se ne rade. Revizija je nešto što treba da dovede najbliže do potpune istine… Mislim da se nećemo (nakon revizije) stideti svoje pozicije na listi (drugih zemalja). Neke stvari su bile iznuđene na samom početku, sada dobro stojimo, i zbog mera koje su dovele do smanjenja cirkulacije virusa”, kaže Kon.

  On navodi da, iako je epidemiološka situacija u Srbiji dobra, građani ne trebaju da se opuštaju, da svi virusi imaju veću prenosivost tokom zime, kao i da će glavni zadatak biti sprečavanje širenja bolesti u školama i na fakultetima.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE