Zašto građani Srbije nemaju istu zaštitu privatnosti kao građani EU?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto građani Srbije nemaju istu zaštitu privatnosti kao građani EU?

    Na današnji dan pre tri godine u Evropskoj uniji počela je primena Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR). Uredba je ustanovila niz novih obaveza za subjekte koji rukuju podacima, kao i novi set prava građana čiji se podaci obrađuju. Osnovni cilj ovog propisa bio je da prepozna specifičnosti poslovanja u digitalnom okruženju i novih metoda obrade podataka, uz vraćanje kontrole nad podacima o ličnosti pojedincu garantovanjem novih prava i mehanizama njihove zaštite.

    GDPR se primenjuje na stanovnike, institucije i poslovne subjekte sa sedištem u Evropskoj uniji, ali i one subjekte izvan EU (pa tako i one iz Srbije) koji delatnost zasnivaju na obradi podataka o ličnosti stanovnika EU. Na primer, turistička agencija iz Srbije koja nudi aranžmane srpskoj dijaspori u Francuskoj, smatra se obveznikom GDPR-a.

    Primena GDPR u Evropskoj uniji uzrokovala je značajna prilagođavanja poslovanja tamošnjih obveznika, čemu su doprinele i visoke kazne predviđene u slučaju kršenja utvrđenih obaveza. Do sada su nacionalni sudovi i/ili nezavisni organi za zaštitu podataka izricali više milionskih kazni. Kao primer, imamo Google, kome je izrečena kazna od 50 miliona evra zbog neadekvatnog informisanja korisnika o uslovima obrade njihovih podataka prilikom personalizovanog oglašavanja, dok se kompanija H&M suočila sa kaznom od 35 miliona evra zbog nedozvoljene obrade podataka zaposlenih.

    Sa druge strane, Srbija je početak primene GDPR-a dočekala nedovoljno spremna u pogledu sadržine pravnog okvira i njegove primene. Novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji je u međuvremenu usvojen, iako zasnovan na GDPR-u, sadrži odredbe koje nisu usklađene sa drugim propisima, stvarajući tako nedoumice u pogledu načina njegove primene.

    Pored toga, propušteni su rokovi utvrđeni ZZPL-om da se odredbe sektorskih zakona koje se odnose na obradu podataka o ličnosti usklade sa odredbama ZZPL do kraja 2020. godine. Zbog toga, podaci o ličnosti građana Srbije i dalje su neadekvatno zaštićeni, a samim tim i podložni slučajnim ili namernim povredama.

    Kada govorimo o neadekvatnoj zaštiti ličnih podataka građana Srbije, tokom pandemije virusa COVID-19 uočeni su propusti u bezbednosti sistema koji sadrži zdravstvene podatke građana. Primećene su nepravilnosti u okviru Jedinstvenog informacionog sistema prosvete, dok se novi izazovi u zaštiti podataka o ličnosti mogu očekivati i u vezi sa primenom nedavno usvojenog Zakona o socijalnoj karti koji utvrđuje pravila obrade velikog obima podataka, uključujući i one koji naročito zadiru u intimu građana.

     

    Osim toga, u slučajevima nedozvoljene obrade podataka, sudska praksa je i dalje nerazvijena – u poslednjih pet godina sudovi su izrekli samo dve osuđujuće kazne u krivičnim predmetima koji su vođeni, dok krivične prijave koje Poverenik podnosi javnim tužilaštvima ne dobijaju svoje epiloge. Predstavljeni problemi u primeni važećih standarda zaštite podataka nedavno su objavljeni u publikaciji: Privatnost i zaštita podataka o ličnosti u Srbiji – Analiza odabranih sektorskih propisa i njihove primene, a na osnovu sprovedene analize organizacije Partneri Srbija.

    Imajući u vidu sve navedeno, nužno je da nadležni organi intenziviraju rad na unapređenju pravnog okvira, pruže neophodnu podršku za njegovu primenu, a u slučajevima povrede prava da osiguraju da građani budu na odgovarajući način zaštićeni uz sankcionisanje odgovornih lica i rukovalaca. Ovo je nužan preduslov da bi građani Republike Srbije dobili zaštitu svojih prava poput one koju imaju građani Evropske unije.

    Partneri Srbija su organizacija civilnog društva, posvećena unapređenju vladavine prava, razvoju građanskog društva i institucionaloj izgradnji u Srbiji i regionu, uz jačanje lokalnih kapaciteta i korišćenje znanja domaćih eksperata. Partneri Srbija razvili su ekspertizu u oblasti alternativnog rešavanja sporova i medijacije, upravljanja konfliktima, vladavine prava, razvoja demokratije i zaštite ljudskih prava, anti-korupcije i zaštite privatnosti i podataka o ličnosti. Od osnivanja 2008. godine Partneri Srbija razvili su bogato iskustvo u pružanju sprovođenju obuka iz oblasti medijacije, treninga i mentorisanja, kao i pružanju podrške brojnim institucijama – od državnih organa do privrednih subjekata, u usklađivanju poslovanja u oblasti zaštite podataka o ličnosti.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Komentari

    • Mile

      "Zašto građani Srbije nemaju istu zaštitu privatnosti kao građani EU?" Zato što nismo u EU, a uz ovu vlast teško da ćemo ikada biti!!!

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
    Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE