Zašto su Hermes Birkin torbe najskuplje na svetu - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Zašto su Hermes Birkin torbe najskuplje na svetu

Opšte je poznato da su torbe Hermes Birkin izuzetno skupe i jedan od najtraženijih modnih predmeta na svetu. Jedna Birkin tašna u najmanju ruku može koštati hiljade dolara, a najviša cena plaćena za Hermes torbu bila je 379.261 USD.

Nekoliko je razloga zašto su Hermes Birkin torbe zapanjujuće skupe:

Izrađene su od prave kože

Pritom se misli na najfinije kože na svetu. S obzirom na to da se cena ovakve torbe kreće od 12 hiljada dolara, možete biti sigurni da nije napravljena od veštačke kože. Hermes za izradu svojih torbi obično koristi teleću kožu.

Napravljene su od kože vrhunskog kvaliteta

Reč je o koži krokodila, noja, koze i guštera. Sve su same po sebi preskupe, posebno zato što je u mnogim zemljama lov na ove životinje ilegalan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Birkin (@hermesbirkin) on

Detalji na torbi napravljeni su od plemenitih metala

Sve brave, kopče i ključevi Hermes torbice obloženi su paladijumom ili zlatom. U jednom trenutku paladijum je zapravo bio skuplji od platine, ali se u međuvremenu njihova cena izjednačila.

I platina i paladijum su izuzetno retki metali. Zlato je već previše „uobičajeno“, ali ipak skupo. Zbog upotrebe plemenitih metala u izradi, cena Hermes torbe ponovo je poletela u nebo.

Sadrže i dijamante

Dijamanti obično nisu obavezni deo torbe, već se mogu dodati opciono ukoliko neko želi unikatnu torbu. Jasno je zašto dijamanti podižu cenu torbe.

Sve torbe su ručno napravljene

Hermes torbe su ručno rađene specijalnom metodom koja je u Francuskoj stara već dva veka. Cela torba, od početka do kraja, sašivena je, polirana i ručno obojena s najvećom pažnjom.

 

View this post on Instagram

 

Softening touch #HermesBags

A post shared by Hermès (@hermes) on

Hermes je uvek govorio da je jedan od razloga zašto su ove torbe toliko skupe taj što su ručno rađene. Za njihovu izradu potrebna izuzetna veština i pažnja prema detaljima. U određenom smislu, možete reći da je postupak proizvodnje ovih torbi umetnost.

Na svetu ne postoje drugi proizvođači Hermes torbi. Na ovaj način donekle možemo objasniti slavu ove kompanije i ogroman profit koji je ostvarila od svog osnivanja.

Gotovo sve torbe su limitirane serije

Ako želite da kupite Hermes Birkin, treba da znate da se ove torbe ne proizvode masovno. Na tržište se puštaju u serijama ili čak kao jedinstveni komadi. Ogroman procenat se izrađuje po meri, a zatim se ponovo prodaje. U nekim slučajevima su to čak skuplje torbe od potpuno novih.

 

View this post on Instagram

 

Racks on racks on racks

A post shared by Birkin (@hermesbirkin) on

Ali glavna ideja je da su Hermes torbe limitirane serije, što opravdava cenu.

Sigurna investicija

Za razliku od većine stvari, Hermes tašne vremenom zapravo dobijaju na vrednosti. U stvari, vrednost Birkin torbe porasla je za 500 procenata u poslednjih 35 godina. To je prosečni godišnji prinos od 14,2 procenta. 2016. godine prijavljeno je da postoji rekordan broj Hermes kolekcionara/investitora, tako da postoji ogromno tržište torbi, novih i starih.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

What's your reaction?

Komentari

  • tara

    Torba kao torba, nećeš je nositi ceo život makar bila najlepša na svetu. Kakvo traćenje novca i za bogataše plus imaju moralno opterećenje da su zbog torbe ubili x živih bića.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE