Zašto treba da kažete NE instant kafi?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto treba da kažete NE instant kafi?

  Kafa se kod nas ne ispija samo radi razbuđivanja. Ispijanje kafe na celom Balkanu ima veoma snažan socijalni aspekt. Nekada je to bila samo tzv. “turska kafa”, a danas se može naći čitava paleta ukusa, mirisa, aroma, kvaliteta, kao i načina pripreme.

  Izreke poput „Sve što je brzo, to je i šturo!“, „Ne nasedajte na instant rešenje!“ mogu vrlo komotno da se primene i na izbor kafe. Ima li nešto jednostavnije nego uzeti kesicu instant kafe i preliti vrućom vodom? Pa tu onda dolazi i izbor raznih ukusa, sa šećerom, sa mlekom i tome slično.

  Međutim, u tim kesicama može se naći sve osim prave i kvalitetne kafe. Često u sastavu ima i do 60% šećera, a na deklaraciji su navedeni glukozni sirup, laktoza, pa razne arome npr. lešnika, vanile, čokolade. Ako birate ledenu instant kafu, evo još i dodatka raznih masti i ulja. Zato sledeći put nemojte da vas čudi kada brojke na vagi ne idu vama u prilog. 😊

  Trenutno postoji dosta kompanija na tržištu koje proizvode različite varijante instant kafe. Takva kafa dolazi u obliku praha, granula, u kesicama ili posudama, limenkama.

   

   

  Glavna razlika jeste tehnika proizvodnje. Imajte na umu da nijedna tehnologija obrade kafe u željeni oblik i formu ne može proći bez procesa zagrevanja, koji ubija korisna svojstva zrna kafe. Postoji nekoliko različitih načina pakovanja kafe. Kvalitetnija instant kafa je obično u granulama i možete je naći u staklenoj ambalaži, jer se na taj način adekvatno čuva aroma i ukus.

  Sadržaj zrna kafe u instant kafi je minimalan. Osim toga, kvalitet tih zrna kafe može biti pod znakom pitanja. Generalno se lošija zrna, tj. zrna kafe niskog kvaliteta jeftino prodaju proizvođačima instant kafe.

  Neke instant kafe sadrže i dosta visoku dozu kofeina, što može da šteti zdravlju. Mnogi veruju kako je instant kafa bez kofeina manje štetna, ali to je isto kao i “light” majonez i sokovi bez šećera.

  Dakle, možemo se složiti oko jedne stvari: ukoliko vam na poslu neko ponudi instant kafu, ljubazno ga odbijte.

  Međutim, postoje mnoge vrste kafe kojima možete da kažete DA.

  Verujemo da ona najposebnija, prirodno gajena, neprocesuirana zrna kafe rastu na malim plantažama ljudi koji su joj sa puno pažnje posvećeni, jer je ta kafa jako važan deo njihovog života.

  Svet kafe je bogat i raznolik a takvim ga čine brojna porekla, mnoštvo očaravajućih aroma, načina pripreme, prilika u kojima pijemo kafu i raspoloženja u kojima joj se prepuštamo.

  Na svu sreću, tržište kafe je sve inovativnije i zanimljivije, pa je sada mnogo lakše da uradite nešto povodom kafe koju konzumirate. Konačno i na našem tržištu možete pronaći pretplatu na svežu kafu u zrnu uz espresso aparate.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE