Apel lekarke iz Novog Pazara: Mnogo obolelih, pacijenti po hodnicima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Lekarka Jasmina Biševac zatražila je pomoć za novopazarsku bolnicu zbog veoma velikog broja pacijenata koji se leče od koronavirusa.

Biševac je na društvenoj mreži Twitter napisala da u tom gradu ima mnogo obolelih, da je bolnica prepuna i da se terapija bolesnicima daje i po hodnicima.

Apelovala je za pomoć:


Novi Pazar je jedan od nekoliko gradova označenih da su nova žarišta koronavirusa u Srbiji u kojem je pre tri dana proglašeno vanredno stanje.

U taj grad je kao pomoć upućena i ekipa zdravstvenih radnika iz Kragujevca.

Tokom jučerašnjeg dana bilo je i poziva za hitnu pomoć u vidu zaštitne opreme i sanitetskog materijala.


Brigu da je situacija u Novom Pazaru veoma ozbiljna podgrejala je i informacija koju su mediji preneli danas da je Gradski štab za vanredne situacije doneo naredbu o hitnoj nabavci za potrebe zdravstvenog sistema u ovom gradu, zbog širenja koronavirusa.

Među sedam stavki, našle su se i dve koje su zabrinule javnost u Novom Pazaru. Nabavka 20 limenih sanduka, i džakova za posmrtne ostatke, i to 200 komada crnih i belih, samo je još više iskreirala nedovoljno objašnjenu situaciju u bolnici u Novom Pazaru i broju zaraženih i umrlih iz ovog dela Srbije.

Iz štaba ističu da je nabavka izvršena u skladu sa pravilima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” u vazi sa sahranjivanjem umrlih lica inficiranih virusom kovid-19.

“U pitanju je jasno definisana i redovna procedura u slučaju bilo kakve epidemije, i u skladu je sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Gradski štab za vanredne situacije ovu nabavku je izvršio u cilju predostrožnosti i imajući u vidu povećan broj zaraženih, kako bi se zaštitilo stanovništvo, a u skladu sa zakonom koji obavezuje da potencijalni preminuli ni na koji način nisu izvor zaraze”, ističe se u saopštenju Štaba objavljenom na sajtu grada.

Potpredsednik vlade Rasim Ljajić koji je u Novom Pazaru za N1 kaže da je situacija u tom gradu ozbiljna, ali i da se pojedine informacije preuveličavaju što dodatno može da pogorša situaciju.

Kaže da je Novi Pazar danas dobio pomoć od Kliničkog centra iz Kragujevca, a napravljen je i novi protokol za zbrinjavanje bolesnih.

“Ono što se dogodilo u Novom Pazaru, dogodilo se iz najmanje dva razloga. Prvi je što u kratkom vremenskom periodu bolnica je bila zatrpana pacijentima koji su pokušali kući da se leče, i nažalost, posle sedmog ili osmog dana sa upalama pluća, pacijenti su u velikom broju došli u bolnicu, a bolnica nije imala dovoljno kapaciteta, što zbog deficita kadrova, što pozitivno obolelih od kovida-19, i u takvoj situaciji imali smo tu krizu koja je trajala i još uvek traje, i od danas verujem da će ona ući u neki normalni tok rešavanja, ukoliko se poštuju preporuke koje su date, i ovaj sistem u praksi u potpunosti zaživi, ja se nadam da za nekih 10 dana možemo da uđemo u mirni period”, kaže Ljajić.

Tvrdi i da bolnica u Novom Pazaru nema problem sa nedostatkom opreme, već nedostatkom kadrova.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Komentari 3

  1. Ocevidac

    Stanje u pazarskoj opstoj bolnici je uzasno i alarmantno, ljudi se lece po hodnicima jer nema vise slobodnih kreveta,.lekara i medicinskih sestara nema ni priblizno dovoljno, nema opreme, respiratora, kiseonika …., jednom recju uzas !

  2. Pingback: APEL koji kruži mrežama: KATASTROFALNA situacija u Novom Pazaru, potrebno SVE - Bizlife.rs

  3. Pingback: "Čini se da je situacija u Novim Pazaru pod kontrolom" - Bizlife.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.