Banka matičnih ćelija koja radi i u Srbiji kršila zakon: KRIOSEJV izgubio dozvolu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kriosejv, jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi, izgubila je ove nedelje dozvolu za rad, saopštila je švajcarska agencija Svismedik.

Ministarstvo zdravlja Švajcarske oduzelo je licencu za rad kompaniji Kriosejv koja je imala predstavništvo i u Srbiji. Na hiljade roditelja koji su čuvali matične ćelije svoje dece u ovoj kompaniji i za to izdvojili hiljade evra sada su u problemu jer se ne zna šta će se desiti sa materijalom koji je u njoj pohranjen.

Kako je na svom nalogu na Tviteru objavio advokat Rastko Petaković, na osnovu prijave i dokaza koje je podneo švajcarskoj agenciji za medicinska sredstva, protiv kompanije i menadžmenta je pokrenut postupak, jer postoje naznake da je kompanija počinila krivično delo prekršivši švajcarski zakon o transplantaciji, u delu koji se odnosi na izveštavanje i saradnju.

Kako je naveo Petaković, roditelji koji su deponovali matične ćelije svoje dece u ovoj banci, poslednjih meseci dobijali su obaveštenja o transportu u Poljsku, u banku Famikord (PKBM).

“Kad sam utvrdio brojna kršenja zakona i medicinskih standarda Kriosejva, podneo sam krivičnu i administrativnu prijavu protiv Kriosejva”, objavio je Petaković putem svog naloga na Tviteru.

On kaže da je transport matičnih ćelija obavljen bez saglasnosti i bez znanja korisnika. Osim toga, Kriosejv je nastavio da prikuplja uzorke uz informaciju da će oni biti čuvani u Švajcarskoj. Zatim, nejasno je i kako su i koji osetljivi podaci pacijenata preuzeti od Kriosejva.

Transport bi trebalo da je bio uspešan, ali te ćelije moraju biti testirane kako bi se znalo da li su podobne za eventualnu upotrebu, naveo je Petaković.

“Ako vam je neka uteha, bezbedniji su tamo gde su sad nego tamo gde su bili. To ništa ne opravdava netransparentnost, ali je neka uteha”, napisao je.


Prema informacijama sa kojima je Petaković upoznao srpsku javnost, kompanija je u rukama novog vlasnika od februara, međutim, problemi u funkcionisanju postoje najmanje od 2013/2014. godine.

Kako je rekao, sledeći korak je pokretanje postupka za zatvaranje lokalnih ogranaka ove kompanije, koja i dalje posluje (i u Srbiji i drugim zemljama) i nastavak postupka protiv svih kompanija i lica umešanih u prevarne radnje i izazivanje opasnosti za javno zdravlje.

Izvor: B92.net

Foto: Pixabay