KRIOSEJV izgubio dozvolu: Sajt u Srbiji više ne postoji – šta da rade hiljade roditelja?

PinterestFacebookTwitterShare

Kriosejv, jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi, izgubila je ove nedelje dozvolu za rad, saopštila je švajcarska agencija Svismedik.

Ministarstvo zdravlja Švajcarske oduzelo je licencu za rad kompaniji Kriosejv koja je imala predstavništvo i u Srbiji. Na hiljade roditelja koji su čuvali matične ćelije svoje dece u ovoj kompaniji i za to izdvojili hiljade evra sada su u problemu jer se ne zna šta će se desiti sa materijalom koji je u njoj pohranjen.

“Predstavnici koji uzimaju matične ćelije na porođaju su ljudi koji prisustvuju porođaju i imaju dozvolu da budu tu. Ima mnogo roditelja koji su poklonili poverenje toj kompaniji, jer su verovali u licencu koju ta kompanija ima. Sada je jako važno da se vidi ko ima nadležnost i kako pomoći tim roditeljima koji su čuvali matične ćelije dece kod dotičnih”, rekla je za B92 Dragana Soćanin iz Udruženja “Roditelj”.

Na propuste u radu ove kompanije ukazao je jedan od roditelja koji nije mogao da iskoristi matične ćelije svog deteta zbog problema koje je kompanija imala.

Pre dve godine kompanije Kriosejv imala je dugovanja pa joj je račun bio blokiran, od jula do decembra. Podaci Agencije za privredne registre i Narodne banke Srbije 2017. godine pokazli su da je kompanija pod blokadom i finansijskim problemima.

Međutim, i tada, uprkos blokadi računa, ova kompanija je reklamirala svoje usluge na internetu, nudivši skladištenje matičnih ćelija iz pupčanika po izuzetno niskim cenama.

U saopštenju Svismedika navodi se da je Federalna kancelarija za javno zdravlje (FOPH) podnela tužbu protiv kompanije Kriosejv (Cryosave) i njenog menadžmenta.

Kako je na svom nalogu na Tviteru objavio advokat Rastko Petaković, na osnovu prijave i dokaza koje je podneo švajcarskoj agenciji za medicinska sredstva, protiv kompanije i menadžmenta je pokrenut postupak, jer postoje naznake da je kompanija počinila krivično delo prekršivši švajcarski zakon o transplantaciji, u delu koji se odnosi na izveštavanje i saradnju.

Banka matičnih ćelija koja radi i u Srbiji kršila zakon: KRIOSEJV izgubio dozvolu