Čudotvorne MOĆI ĐUMBIRA s kojim se lakše preživljava zima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Đumbir (Zingiber officinale) je jedan od najzastupljenijih začina širom sveta. Gotovo da nema prodavnice ili tezge zdrave hrane na pijaci koja ga ne prodaje. Zajedno sa kurkumom i kardamonom čini jedinstvenu porodicu začina iz Azije koji su veoma cenjeni u kulinarstvu, ali i u medicini.

Azijska alternativna medicina i kulinarstvo već hiljadama godina koriste đumbir u zdravstvene svrhe. Koren ove biljke iz porodice ljiljana prirodni je antibiotik koji pomaže u rešavanju brojnih tegoba, ali je i odličan saveznik u pripremi mnogih jela.

Ukus je jak, rezak i ljutkast , a miris podseća na citruse (limun pre svega) i jači je što je biljka zrelija.

Čudotvorne moći đumbira:

1. smanjuje grlobolju i upale u telu

2. poboljšava cirkulaciju

3. ublažava mučninu i nadutost

4. smanjuje grčeve u želucu

5. ubrzava probavu i metabolizam

6. ojačava imunitet

7. ublažava bol u mišićima

8. opušta organizam

9. redukuje jake migrene i menstrualne bolove

10. topi kilograme i naslage sa stomaka i bokova

Napitak od đumbira

Sveži koren (veličine palca) narendajte ili narežite na komadiće. U šoljicu stavite naseckani đumbir i prelijte sa 2 dcl kipuće vode. Pričekajte 5 minuta, zatim procedite i odvojite đumbir od čaja. Po želji dodajte limun i med.

Oprez!

Imajte na umu da đumbir ne smete konzumirati bez ograničenja. Odrasle osobe dnevno mogu uneti maksimalno 30 grama svežeg đumbira ili do 4 grama njegovog praha.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. Dusan Kolakovic

    Koristim djumbir u svim oblicima i mislim da je jako dobar za organizam, naravno ako mozete da ga konzumirate zbog specificnosti ukusa. Posebno je dobar zimi ako ste prehladjeni.S obzirom da ne koristim vec godinama nikakve hemijske stvari za sebe i svoju porodicu, pridodao bih djumbiru i odlicne suplenete kao sto su indijski tamjan i kurkuma koji su odlicni posebno ako se zna da su i pro100kurkuma i tamjan od pamtiveka primenjivani u medicini.

  2. Pingback: Čudotvorne moći đumbira s kojim se lakše preživljava zima - Srpski Glasnik