Dobro je podsetiti se pred 1. septembar: Evo zašto su nam deca STVARNO pod STRESOM?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Početak nove školske godine je na pragu, a posle letnjeg odmora i deca i roditelji svakako će biti izloženiji stresu od 1. septembra.

Slovenački klinički psiholog Aleksander Zadel ističe dva ekstrema u roditeljstvu – roditelje sa očekivanjima koji su veoma zahtevni i preterano zaštitnički nastrojene roditelje koji dugoročno predstavljaju najveću opasnost po decu, jer im ne dozvoljavaju da nauče da žive život i nose se sa teškim situacijama.

Zadel, koji je i direktor instituta za lični razvoj Korpus, Anima, Ratio, rekao je povodom početka nove školske godine da su dramatično veći paničari roditelji, dok su deca izdržljiva i uglavnom školu prihvataju kao činjenicu, prenosi mariborski list „Večer”.

Prema njegovim rečima, roditelji koji shvataju dete i njegovo školovanje kao lični projekat verovatno će biti anksiozni jer ih očekuju razgovori o domaćim zadacima, učenju, odgovornosti, rezultatima.

„Danas su ljudi mnogo više veštački povezani nego nekada. Pod tim mislim na povezanost na društvenim mrežama, a ne na ličnu povezanost. Tamo se formiraju neki opšti stavovi, uverenja i očekivanja o tome kako bi škola, nastavnici i deca trebalo da izgledaju. Na ovaj način gubi se odnos prema individualnosti samog deteta, kao i prema nastavnicima i školi”, izjavio je on.

Kako je rekao, danas se malo vodi računa o potencijalu deteta, jer vlada mišljenje da smo svi sposobni da postignemo bilo šta ako dovoljno to želimo i damo sve od sebe.

„To su ogromne gluposti”, rekao je on i dodao da će se pritisci, u smislu da će na njegov život imati uticaj ako nema najbolju ocenu ili ako nije najbolje, pre ili kasnije manifestovati na detetu.

„Zato su pod velikim stresom, a ne zato što je škola zahtevna”, rekao je Zadel.

Izvor: Politika/Tanjug

Foto: Pixabay