Kako ubaciti više svežeg povrća i voća u obroke?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Veoma je važno jesti dovoljno voća i povrća, a kako starimo sve je važnije jer, između ostalog, pomažu u snižavanju krvnog pritiska i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Da li možemo jesti voće i povrće u neograničenim količinama? Odgovor je negativan. Pre nego što posegnete za kilogramom banana ili jabuka, treba da znate da količina koja vam je dovoljna može stati u vašu šaku.

Nutricionisti predlažu pet ovakvih porcija dnevno. Međutim, to nekima možda nije dovoljno jer su individualne potrebe vrlo različite. Pored toga, zavise od mnogo faktora – svakodnevnih navika, učestalosti fizičke aktivnosti, godina i pola.

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da jedete više voća i povrća:

– Dodajte omiljeno voće i povrće svakom obroku

Ukoliko jedete musli za doručak, obavezno ubacite i sveže komadiće voća poput banane, jagode ili borovnica. Ako se odlučite za sendvič ili kajganu, probajte da „ubacite“ mnogo povrća – paradajz, krastavac, kupus, razne salate…

– Stavite ih na „vidno mesto“

Neka vam voće i povrće uvek bude „pri ruci“. Na taj način ćete morati da ga pojedete, a neće se pokvariti.

– Isprobajte nove stvari

Sledeći put kada krenete u nabavku, kupite voće ili povrće koje nikada pre niste probali.

– Kuvajte

Barem jednom ili dva puta nedeljno, priuštite sebi kuvani obrok sa dosta „zeleniša“.

– Kupite zdrave grickalice

Umesto čokoladica pojedite sveže ili suvo voće. Umesto čipsa, probajte grilovano povrće sa morskom solju i maslinovim uljem. Svakoj nezdravoj namirnici nađite zdravu alternativu.

Izvor: BIZLife/Everydayhealth

Foto: Pixabay