Neograničen broj pokušaja VANTELESNE OPLODNJE o trošku države

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Posle pauze, program vantelesne oplodnje u Srbiji nedavno je nastavljen, a od ponedeljka za sve one koji prirodnim putem ne mogu do potomstva, program donosi nove mogućnosti.

Biće plaćen neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje, a starosna granica podignuta je na 43 godine.

Pojedina istraživanja pokazuju da svaki šesti par u Srbiji ima problema sa začećem i zbog toga je država pripremila niz novih mera.

Do sada je država finansirala tri pokušaja vanelesne oplodnje, a od ponedeljka će plaćati neograničen broj pokušaja. Starosna granica podignuta je sa 42 na 43 godine.

Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, objašnjava da će i žene koje su napunile 42 godine tokom epidemije, kada je procedura bila onemogućena, do kraja godine moći da ostvare svoja prava.

Takođe, dodaje, produžen je i rok trajanja svih neophodnih potvrda, sa 12 na 18 meseci. Olakšana je i administrativna proceura – više neće biti neophodno proći kroz dve komisije, već kroz jednu.

Postupak vantelesne oplodnje o trošku države radiće se i u privatnim i u državnim klinikama. O trošku države radi se i zamrzavanje embrziona, a Stefanović kaže da je dozvoljeno da se zamrzne šest embriona tokom pet godina.

Prema njegovim rečima, razmatra se i uvođenje stimulativnih mera za donore reproduktivnog materijala.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay