Psiholozi UPOZORAVAJU medije: Ne koristite VIRUS za “klikbajtove”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zagrebačko psihološko društvo (ZPD) pozvalo je medije da se suzdrže od svesnog senzacionalizma, manipulisanja informacijama te “klikbajt” naslova u izveštavanju o koronavirusu, jer u protivnom dižu paniku i psihološku štetu ljudi.

“Mediji imaju veliku moć i najznačajniju ulogu u informisanju ljudi, mogu uticati na stavove i formiranje poželjnih ponašanja, pomoći ljudima da se osećaju manje bespomoćno i ugroženo. Da bi postigli ove ciljeve i ispunili svoj primarni zadatak i svrhu, nužno je da novinari i urednici kao sugovornike uvek biraju kompetentne stručnjake koji mogu dati proverene i tačne informacije o problemu”, navodi se u saopštenju ZPD.

Ističu da mediji korisnicima čine ozbiljnu psihološku štetu svesnom manipulacijom informacijama, senzacionalizmom i zastrašivanjem, te “klikbajt” naslovima.

“Apelujemo na urednike i novinare da ovoj temi pristupaju posebno pažljivo i profesionalno, bez senzacionalizma i širenja dezinformacija koji dodatno potpiruju paniku i uznemirenost, upravo zbog potencijalne opasnosti za ljude”, poručuju iz ZPD u želji da umanji paniku među građanima.

Smatraju izrazito važnim za medije da slede preporuke istaknute u članku 5 Kodeksa časti koji ističe da je novinar “obavezan iznositi tačnu, potpunu i proverenu informaciju”.

“Način izveštavanja o društveno važnim temama, naročito u stanjima potencijalne krize, straha i ugroženosti je izrazito važan. Senzacionalistički načini izveštavanja, posebno u vidu bombastičnih naslova gotovo uvek podstiču paniku i strah kod ljudi, a time i otežavaju ili onemogućavaju ljudima da pravovovremeno dobiju valjane i tačne informacije”, navodi se u saopštenju ZPD.

Proglašena opasnost od epidemije

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš potpisao je odluku o proglašavanju opasnosti od epidemije koronavirusom, koja odmah stupa na snagu.

Kako je Beroš objasnio za Jutarnji list, reč je o čistoj administraciji koja ministru omogućava da angažuje sve resurse. Ta odluka omogućava da ministar dekretom rasporedi zdravstvene radnike iz bolnice koja nije u pogođenom mestu u drugu gde su potrebni.

U Hrvatskoj je trenutno 10 osoba koje su zaražene korona virusom, a prema poslednjim informacijama, svi se dobro osećaju.

Izvor: SEEbiz, Jutarnji list

Foto: Pixabay