Psihoterapeut savetuje: Jednostavnost je ključ uspeha

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Već smo na pragu drugog meseca u godini, a odluke poput dijete, fizičke aktivnosti (koje su najpopularnije) već su „pale u vodu“.

Ne treba svake godine da ponavljate iste frustracije i da ne ispunjavate iste ciljeve. Dobro znate da će vam entuzijazam opasti već 2. januara.

Najbolje rešenje je jednostavnost – to je put ka uspehu.

Psihoterapeut i autor knjige „Budite neustrašivi: Promenite život za 28 dana“ (Be Fearless: Change Your Life in 28 Days) Džonatan Alpert (Jonathan Alpert) objašnjava kako da pozitivno razmišljate, kreirate realistični plan i razvijete tim koji vas podržava.

Evo nekih saveta, koje je Džonatan podelio na Thrive Global portalu, kako da na jednostavniji način efikasnije ostvarite ciljeve i budete uspešniji u životu:

Nemojte davati društvenim mrežama mnogo na značaju

Društvene mreže i tehnologije su postale „emotivno utočište“ za mnoge. Nema sumnje da su mnogima olakšale život, ali morate jasno postaviti granicu koliko će one uticati na vaš privatni i poslovni život. Ne smete dozvoliti da se oslanjate više na mašine nego na „moć vašeg mozga“ i razmišljanja.

Češće govorite „NE“

Kada naviknete da govorite NE stvarima koje ne želite da radite i ljudima koje ne želite da viđate, osećaćete se bolje. Prioritet treba da budete vi, a ne drugi ljudi. Zato slobodno budite nekada sebični i stavite vaše potrebe ispred tuđih.

Rasporedite svoje vreme

Napravite jednostavan plan na dnevnom nivou tako što ćete prvo uraditi važne zadatke, jer ste tada „sveži“ i „orni“ za rad. Probajte jedan eksperiment: probudite se svakog jutra 15 minuta ranije nego što se inače budite. Na taj način ćete dobiti 75 minuta „ekstra“ na nedeljnom nivou. Čak i način na koji razmišljamo o vremenu može imati značajan uticaj na našu radnu nedelju.

Preuzmite kontrolu

Ponekad su stvari toliko jednostavne i „ispred nosa“ su vam, a vi ih ne vidite. Postoje stvari koje možete da promenite samo kada biste preuzeli kontrolu. Jedna osoba ne može promeniti ekonomiju, ali možete pametno kupovati, štedeti i investirati mudro.

Progovorite, „krenite u akciju“, uradite nešto, samo nemojte sedeti skrštenih ruku.

Zapamtite, novogodišnje odluke se neće magično same ostvariti i 1. januar neće promeniti vaš život. Svaka nedelja, svaki dan predstavlja priliku da nešto promenite. Zato počnite danas.

Izvor: BIZLife/Thrive Global

Foto: Pixabay