"Želimo da postanemo najatraktivniji poslodavac u našoj industriji"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Želimo da postanemo najatraktivniji poslodavac u našoj industriji”

  O digitalnoj transformaciji, izazovima u oblastima upravljanja energijom i specifičnostima i prednostima srpskog tržišta, za BIZLife portal govori Petr Hermann, direktor kompanije Schneider Electric za Jugoistočnu Evropu, zaduženom za operativne poslove zemalja u regionu

  • Više od deset godina zaduženi za procese upravljanja u Schneider Electric-u i dobro ste upoznati sa regionalnim tržištem. Od 2008. godine, kada ste postali generalni direktor Schneider Electric za Sloveniju, šta se promenilo u oblastima upravljanja energijom i industrijske automatizacije do danas kada ste zaduženi za ceo region Jugoistočne Evrope? Kako ste prevazišli recesiju izazvanu finansijskim katastrofama i da li mislite da će trenutne okolnosti izazvati novu recesiju? Ako jeste, koji su vaši modeli za prevazilaženje?

  Primetan je manjak obrazovane radne snage, povećanje troškova rada, te porast cena energenata. Sve je više korisnika digitalnih alata, potražnja za kvalitetnijim i boljim uslugama je u porastu, generalno viši kvalitet i težnja za balansom između poslovnog i privatnog su cenjeniji.

  To je sve zajedno uticalo na izražajnu potrebu za efikasnošću, integraciji energetske i operativne efikasnosti, široj primeni digitalizacije, i korišćenju jednostavnijih i intuitivnijih korisničkih aplikacija i interfejsova.

  Recesija je 2009. na ovim prostorima bila snažna. Većinski je pogodila tržište visoke gradnje, komercijalnih i industrijskih objekata, ali ne samo to. 

  U to vreme kompanija Schneider Electric je dosta radila na omogućavanju pružanja visokokvalitetnih usluga naših klijenata uz istovremenu optimizaciju njihovih troškova. Zahvaljujući bliskoj saradnji s našim partnerima, podržali smo ih da prebrode teška vremena i razviju nove poslovne prilike.

  Trenutna situacija uzrokovana Covidom 19 je međutim drugačija. S ekonomskog aspekta postoji snažan finansijski okvir namenjen podršci i oporavku privrede. S gledišta tehnologije i lokalnog poslovanja postoje ogromne mogućnosti za dobro upravljanje ovom situacijom i jačanje kako bi se stvorila uspešnija budućnost. Na tržištu možemo očekivati nove poslovne pobednike, koji će korišćenjem prednosti digitalizacije učiniti svoje poslovanje efikasnijim i time ostvariti novi proboj u primeni poslovnih modela.

  • Da li implementirate nove organizacione modele, odnosno da li primenjujete drugačiju organizacionu kulturu sa Agile modelima? Ako da – gde vidite prednost takvog modela, a ako ne, zašto mislite da vam nisu potrebne promene?

  Pozicija svetskog lidera u digitalnoj, integrisanoj automatizaciji i rešenjima za upravljanje energijom zahteva od nas visok stepen agilnosti i kontinuiranog razvoja. Mi u Schneider Electric pružamo kontinuiranu dobrodošlicu mladim, digitalnim talentima, osnažujemo njihova znanja i veštine, te im ostavljamo prostora za inovacije. Kontinuirano ulažemo u razvoj svojih zaposlenih. Smanjujemo hijerarhiju, kreiramo agilniju organizaciju, te istovremeno ulažemo i težimo ka “well-being-u” naših kolega. U Jugoistočnoj Europi postavili smo cilj da postanemo najatraktivniji poslodavac u našoj industriji, koji okuplja inovativne, proaktivne, različite, angažovanije i snažno-saradničke timove, s velikim ambicijama.

  • Šta je za vas digitalna transformacija? Može li kompanija koja nije digitalno transformisana preživeti? Koji su vaši alati za primenu digitalne transformacije?

  Digitalna transformacija je ključna za dugoročni uspeh. Mi u Schneider Electric-u provodimo digitalnu transformaciju oko 3 okosnice:

  1. Digitalizacija i integracija naših rešenja u industrijskoj automatizaciji i upravljanju energijom,
  2. Digitalizacija korisničkih usluga, podrške i drugih vrsta interakcija s klijentima,
  3. Digitalizacija internog poslovanja.

  U sva tri segmenta ne razvijamo samo vlastita digitalna rešenja, već intenzivno sarađujemo s partnerima, vodećim, svetskim, inovativnim kompanijama. Kroz naše digitalne platforme omogućavamo mreži naših partnera da razvijaju, unapređuju i implementiraju naša inovativna rešenja kod krajnjih kupaca iz različitih industrija.

  • Upravljate operativnim poslovima u čak 15 zemalja. Da li radite sa svima po posebnom principu ili imate neke posebne programe u kojima uzimate najbolje iz jedne zemlje i želite da takvo iskustvo podelite sa drugom?

  Ključno u našem uspehu je brz prenos znanja i iskustava između naših 15 zemalja u regiji. Sistemski pomažemo zajednicama i specijalističkim krugovima ljudi sličnih funkcija, struka i profila, u svim našim zemljama. U tim smo zajednicama otvorili i omogućili prirodnu razmenu iskustava, gde međusobno pomažemo jedni drugima, a istovremeno se i zabavljajamo. Ovakva kolaboracija značajno utiče na povećanje našeg razvoja, kao i povećanje angažmana i zadovoljstva naših timova.

  • Gde vidite prednosti Schneider Electric-a u Srbiji i kako vidite domaće tržište u odnosu na druga kojima upravljate?

  Ono što je sada u fokusu u Srbiji, jeste primena IoT rešenja u bolnicama. To je segment poslovanja koji će u budućnosti biti u našem pojačanom fokusu.

  Na ovom tržištu postoji veliki potencijal u donošenju dodatne vrednosti domaćoj industriji i infrastrukturi kako bi ona postala još konkurentnija i uspešnija. Ovde imamo visoko kompetentan tim i sjajnu mrežu partnera koji usko sarađuju. Zahvaljujući takvoj osnovi, u mogućnosti smo donositi inovativna rešenja našim krajnjim kupcima, koja su usklađena sa njihovim potrebama, popraćena profesionalnim i agilnim uslugama.

  Takođe, u Srbiji se nalazi Schneider Electric Razvojni centar, koji okuplja preko 1000 stručnjaka iz oblasti energetike i računarstva sa višegodišnjom saradnjom sa univerzitetima, elektrodistributivnim kompanijama, proizvođačima i IT integratorima širom sveta.

  Vodeći proizvod je softver ADMS – Advance Distribution Management System, koji predstavlja najnaprednije rešenje na svetu koje omogućava upravljanje sistemima za distribuciju električne energije, što je potvrdila i američka konsultantska kompanija GARTNER, koja ga je više puta proglasila za najbolji softverski proizvod na globalnom nivou. Njegovom upotrebom značajno se redukuju operativni troškovi, dok se istovremeno povećava bezbednost i održivost elektroenergetskih sistema koji ga primenjuju, dok podatak da se koristi u preko 80 elektroprivreda širom sveta i oko 170 kontrolnih centara s ukupno 400 miliona električnih potrošača dovoljno govori o njegovom kvalitetu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Schneider electric

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE