Zemlja sa NAJVIŠE UMRLIH u Evropi jer su NAJGOJAZNIJI?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zemlja sa NAJVIŠE UMRLIH u Evropi jer su NAJGOJAZNIJI?

  Češka beleži najviše smrtnih slučajeva u pandemiji korona virusa u odnosu na broj stanovnika, a lekari razlog za to vide i u gojaznosti budući da je veza između gojaznosti i povećanog rizika od virusa dokazana, prenosi Dojče vele.

  Sa blizu 28.000 smrti ukupno, to praktično znači da je 2.606 umrlih na milion stanovnika u ovoj zemlji.

  Na toj neslavnoj listi slede Mađarska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Belgija i Severna Makedonija, sve sa više od 2.000 mrtvih na milion ljudi.

  Doduše, podaci iz različitih zemalja su tek uslovno uporedivi jer ne vode sve države statistiku jednako revnosno, a ima naznaka da se ponegde podaci i prikrivaju, dodaje DW.

  U Češkoj dnevno umire po više od stotinu ljudi.

  “Naučnici procenjuju da je stvarni broj žrtava za trećinu veći“, kaže profesor Jan Konvalinka, zamenik rektora na Karlovom univerzitetu u Pragu.

  Zanimljivo je da Češka pruža relativno visok kvalitet zdravstvene zaštite, koji blizu evropskog proseka i ima drugi najveći životni standard u postkomunističkim zemljama Evrope.

  Otkud onda toliki broj smrtnih slučajeva od Kovida 19?

  Najveći broj eksperata i analitičara u Češkoj krivicu za tok pandemije pripisuju vladi  Andreja Babiša i odlukama o popuštanju mera.

  „U situaciji u kojoj su druge zemlje uvodile lokdaun, u Češkoj su popuštane mere. To se dogodilo nakon letnjeg raspusta, kao i pred Božić“, kaže Vaclav Horejši, imunolog Češke akademije nauka.

  Drugi razlozi za veliki broj smrtnih slučajeva zbog korone su slabe kontrole mera, nedovoljno praćenje kontakata zaraženih, mali broj testiranja i u novije vreme brže širenje britanskih mutacija virusa.

  „Lideri“ u konzumaciji alkohola, marihuane i cigareta

  Naučnici smatraju da visokoj stopi smrtnosti doprinosi i nezdrav način života mnogih Čeha. Ova zemlja EU je na prvom mestu u svetu po konzumiranju piva sa 200 litara po glavi stanovnika godišnje.

  Češka je lider i po raširenosti konzumacije marihuane među mladima, a ima dosta i pušača.

  Tome treba dodati da se u doba korone pokazalo da su zdravstvene posledice gojaznosti više nego očigledne.

  I tu su Česi „lideri“ u Evropskoj uniji- 57 odsto žena i čak 71 odsto muškaraca imaju prekomernu težinu.

  Naučne studije objavljene nekoliko meseci od početka pandemije pokazale su da postoji jasna veza između gojaznosti i rizika od smrti pri zarazi koronom.

  Lekari u Češkoj pokušavaju da upozore stanovništvo od rizika gojaznosti budući da stručnjaci ukazuju da je gojazno 80 odsto korona-pacijenata, koji su primljeni u bolnice.

  Nade polažu u lepše vreme

  Od juče u Češkoj mere su blago popuštene, a stručnjaci se nadaju da bi lepo vreme i više kretanja moglo da smanji stopu gojaznosti.

  Češki lekari su u jedno sigurni- u borbi protiv korone računa se svaki kilogram.

  Izvor: DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE