ŽENE u Srbiji: Ima ih VIŠE, obrazovanije su, a MANJE rade i MANJE su plaćene

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ŽENE u Srbiji: Ima ih VIŠE, obrazovanije su, a MANJE rade i MANJE su plaćene

  Republički zavod za statistiku je objavio da iako je u Srbiji 180.000 žena više nego muškaraca, one se teže zapošljavaju, lakše otpuštaju i imaju manju platu od muškaraca.

  U Srbiji su žene brojnije i obrazovanije od muškaraca, prošle godine upisano je 33.000 više devojaka na fakultet, diplomiralo je skoro 8.000 više žena nego muškaraca, ali, radi 360.000 više muškaraca. I primaju 8,8 odsto veće plate. Da bi žena nadoknadila tu količinu novca morala bi da radi dodatnih 35 dana svake godine.

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković navela da je ne iznenađuju podaci istraživanja jer se kao poverenica kroz praksu susreće sa žalbama žena koje se i najviše žale upravo zbog nemogućnosti zapošljavanja kao mlade žene jer je i dalje glavna pomisao poslodavca – ta žena će otići na porodiljsko odsustvo.

  Objašnjava i da ženu koja traži posao, prelazi sa jednog posla na drugi, poslodavac ne može da pita da li je udata, da li ima i planira decu.

  “To nije ni od kakvog značaja za obavljanje posla. Meni je besmisleno da mladu ženu od 25, 26 godina pitate da li planira porodicu i bebu. Mnogi poslodavci su naučili da ne smeju da postavljaju to pitanje”, ocenjuje Jankovićeva.

  Objašnjava da su uz to, manjina u bolje plaćenim profesijama.

  “Žene mnogo više rade u zanimanjima koja su manje plaćena – zdravstvo, socijalna zaštita. Videli smo koliko su te delatnosti bitne, i nadam se da će se ta zanimanja u budućnosti mnogo više ceniti. Nadam se da ćemo dobiti jedan balans jer nigde rodni disbalans nije dobar, ni u kom zanimanju”, ocenjuje poverenica.

  Govoreći o zapošljavanju, navodi da imamo veliki rodni jaz naročito u kategoriji žena preko 55 godina gde, kako kaže, ima samo 40 procenata zaposlenih žena.

  “Mnogo je teže naći posao već posle 45 godine, jer neki poslodavci vas doživljavaju kao starije radnike, a ne kao ljude koji su upravo u periodu života kad mogu da daju svoj maksimum zbog predrasuda da će biti manje efikasni, da nisu spremni da uče nove tehnologije, naročito je to izraženo kod žena”, ocenjuje Jankovićeva.

  Ističe da je to predrasuda jer i žene i muškarci žele da uče.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Marija

   I još nešto. Percepcija poslodavca jw da žene posle 45 teže pruhvataju nove tehnologije a i tačno je. Prosto NEĆE. I ja sam time bila iznenađena. Mogao bi Reorezent koji ima sada Akademiju da napravi "to je lako" edukaciju za žene....uz marketing...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE