ŽENE U SRBIJI: Obrazovanije, ali se to ne vidi u praksi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ŽENE U SRBIJI: Obrazovanije, ali se to ne vidi u praksi

  Iako su prisutne u svim zanimanjima, žene su u nepovoljnijem položaju u svim oblastima društvenog života, upozoravaju i zvanični dokumenti.

  U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2016. između ostalog se navodi da je stopa zaposlenosti muškaraca 14 odsto veća nego žena. Iako su žene u proteklom veku napredovale u ostvarivanju prava, još nemaju status koji im prema značaju u društvu pripada.

  Danas u Srbiji više žene završavaju studije nego muškarci, čak prednjače i u tituli doktor nauka, pokazuje zvanična statistika.

  “To se posle ne vidi u društvu zato što ne zauzimaju adekvatne pozicije koje bi mogle da dobiju. Još uvek smo nekako tradicionalno vezani za činjenicu da se u izboru kandidata i kandidatkinje odlučimo za kandidata”, napominje dekanka Fakulteta za medije i komunikacije Nada Popović Perišić.

  Iako su se žene izborile za mnoga prava, i danas na brojnim poljima gube trku s muškarcima. U Izveštaju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti navodi se da su žene u nepovoljnijem položaju u svim oblastima društvenog života, posebno diskriminisane na tržištu rada, u ekonomskoj sferi, obrazovanju. Češće su žrtve nasilja.

  Izvor: RTS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE