Zima u Sloveniji: Skijali smo stazama gde se vozi svetski kup

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zima u Sloveniji: Skijali smo stazama gde se vozi svetski kup

  Kada je stigao poziv za putovanje “Zima u Sloveniji”, veliki broj kolega je slegao ramenima uz opravdanje “ne volim zimu”, “ne skijam”, “ne mogu da se organizujem u tako kratkom vremenskom periodu”… “I tako je, nekom slučajnom igrom okolnosti “teško breme” tog prelepog i magičnog putovanja spalo na mene”, kaže Jelena Džodan, Corporate Image Officer u Representu.

  Maribor

  Putovanje je počelo u Mariboru, nekada velikom industrijskom centru bivše Jugoslavije, gradu najpoznatijem po livnici, metalu i teškoj industriji, koji je za manje od dve decenije izrastao u grad kulture i veliki turistički centar. Prelepe zgrade, parkovi, trgovi i šetalište na obali Drave simbol su grada koji je poznat i kao obrazovni centar – tu je sedište Mariborskog Univerziteta i veliki broj škola. U jednom trenutku drugi grad po veličini u Sloveniji imao je čak 20.000 studenata, što je značajan broj u odnosu na broj stanovnika – oko 160.000.

  Priroda je u ovom delu Slovenije bila naročito darežljiva: Maribor ima reku, planinu (Mariborsko Pohorje), prelepa brda, dobar geografski položaj (Grac je veoma blizu), ali i beskrajno ljubazne i tople ljude koji su umeli da cene ovo blago i stvore fenomenalnu priču.

  Prvo što će vam u ovom gradu pokazati je Stara trta (Stara loza), najstarija živa loza na svetu, Ginisov rekorder. Naime, loza ima više od 450 godina, a još uvek rađa. Berba Stare trte je svojevrsni kulinarsko-vinski spektakl i predstavlja veliku atrakciju. Ironija – Štajerska objast je poznata po belom vinu, a Stara trta daje crno vino! Kažu, 30-ak litara godišnje. Bocu ovog dragocenog vina dobili su malobrojni, jer nije na prodaju, a ta čast pripala je Dalaju Lami, Bredu Pitu, kao i britanskoj kraljici Elizabeti II.

  Dok razgledate lepo uređene ulice, autentične zgrade i uživate u neobičnom spokoju koji ovaj grad uliva u svakog posetioca, predlažem predah i dobar obrok u Gostilni Maribor.

  Mariborsko Pohorje

  Blizina Pohorja učinila je Maribor atraktivnim u svako doba godine. Mariborsko Pohorje je veliki skijaški centar Slovenije, sa stazama za početnike, ali i za prave profesionalce. Pored zavidnog broja kilometara skijaških staza, u ponudi je noćno skijanje na stazi od 10 kilometara. Na Pohorju se održava i Zlatna lisica, svetski skijaški kup za žene, koji okupi i do 20.000 gledalaca.

  Sama vožnja gondolom do vrha, odakle se vidi panorama Maribora, specifičan je doživljaj – čak iako niste skijaš, ovaj izlet će zadovoljiti sva vaša čula. Nestvaran pogled sa 1.050 metara nadmorske visine, odakle Maribor vidite na dlanu, prelepa priroda i bogata ponuda ugostiteljskih objekata čine da se ovde osećate idilično.

  Predlog za vrhunski obrok je restoran “Koča”, koji se nalazi pored samog izlaza iz gondole.

  Što se tiče smeštaja, ponuda je bogata i za svakoga se može naći ponešto, ali najtoplija preporuka je hotel Bolfenk Pohorje.

  Celje

  Putovanje smo nastavili vozeći se ka Celju – trećem najvećem gradu u Sloveniji. On se kroz bogatu istoriju istakao kao važna saobraćajna raskrsnica. Grad je okružen zelenilom, šumom i brežuljcima. Ako se zadesite u okolini, Celje je idealan grad za izlet. Iznad grada “bdi” stari zamak koji se uzdiže u nebesa i motri na grad, kao da ga čuva. Stari grad Celje poznat je po Celjskim grofovima koji su u dalekoj istoriji bili izuzetno važni za evropsku istoriju. Inače je u pitanju najveći dvorac u Sloveniji.

  Gradsko jezgro je malo, ali predivno uređeno, čisto i živopisno. Razloga za posetu Celju ima mnogo, a ako vas zimski sportovi ne zanimaju preterano, onda ćemo vam reći da se veliki broj popularnih slovenačkih termi nalazi upravo u blizini ovog prelepog gradića. U Celju se nalazi i kuća Alfreda Nobela, koji je u jednom periodu života boravio u Celju zbog svoje ljubavnice Sofije Hes, koja je rođena u ovom šarmantnom slovenačkom gradu. To je bila njegova najduža ljubavna veza, a i poslednja u njegovom životu. I dok uživate, predlažemo predah i dobar obrok u lokalu “Stari Pisker”. Skoro se nismo toliko najeli – a izbor specijaliteta je neverovatan.

  Kranjska Gora

  Naše putovanje prepunih stomaka i puni utisaka nastavili smo ka Kranjskoj Gori, gde smo stigli u kasnim popodnevnim satima, pa je vremena ostalo samo za noćno skijanje. Smestili smo se u hotel Špik sa čijih terasa se pruža čaroban pogled na snežne vrhove Julijskih Alpa – pogled od milion dolara.

  Kranjska Gora je jedno toliko idilično mesto, sa snegom ili bez njega, da je teško napisati bilo šta, a da se ne naruši lepota prizora. Šetajući idiličnim planinskim sokacima, između kućica u alpskom stilu imali smo utisak da smo negde u Autriji ili Švajcarskoj, a ne značajno bliže – u Sloveniji koja je “do juče” bila deo nas.

  Kranjska Gora je po svemu “taman” – za šetnju, uživanje, dnevno i noćno skijanje, provod, dobru hranu… Pogodna je za roditelje sa malom decom, sjajna je za učenje skijanja, a odlična i za iskusne skijaše. U moru idiličnih lokala, za “laganu večeru” odabrali smo
  “Lačni Kekc”.

  Ipak, smogli smo snage da se odvučemo do žičare i isprobamo padine Julijskih Alpa. Osećaj je bio predivan, pa smo posle višečasovnog gubljenja kalorija odlučili da je krajnje vreme da se vratimo u hotel, jer nas i sutra čeka bogat dan.

  Za zahtevnije posetioce ili one koji jednostavno vole nešto bolji smeštaj, preporuka je i hotel „Best Western Kranjska Gora“. Nismo mogli da odolimo a da ne posetimo obližnju Planicu – najpoznatiju ski skakaonicu u Južnoj Evropi. Ne smemo da pomislimo kakav je osećaj popeti se na njen vrh i sa bezbedne „doline“ izgleda strašno i gorostasno.

  Bovec

  Od čarobnog aplskog seoceta putovanje smo narednog jutra nastavili ka Italiji, duž granice sa Slovenijom, pa stigli do Bovca – predivnog mestašca na obali reke Soče. Bovec je takođe aktuelan tokom cele godine, jer je pogodan za vožnju bicikli, za hiking, za šetače ili jednostavno za ljubitelje prirode, kako god da vole da uživanju u njoj. Ipak, pogodan je i tokom zime jer se u blizini nalazi Kanin – najviše skijalište u Sloveniji koje se spaja sa Italijanskom Sella Neveom. Skijanje na 2.300 metara nadnmorske visine, između stena  starih ko zna koliko vekova, obasjan januarskim suncem, osećaj je koji mogu da razumeju samo pravi ljubitelji skijanja. Na skijalištu postoji i kantina sa predivnim pogledom, koja ima bogatu ponudu pića i hrane.

  Ako ste dobar skijaš i volite duge staze, onda ćete odlepiti na činjenicu da na pola skijališta, umesto nazad na žicu, odlazite dalje nizbrdo i ulazite na skijama u Italiju. Ta staza dugačka je 12 kilometara i predstavlja jedinstven doživljaj za koji bi svaki pravi skijaš dao bogatstvo.

  Bohinj

  Posle nezaboravnog dana na 2.300metara nadmorske visine, zaputili smo se ka Bohinju – još jednoj prirodnoj lepoti Slovenije. Eco Hotel Bohinj na obali ovog prirodnog blaga dominira pejzažem, uklapa se u ambijent jer je sav od drveta, a svojim gostima pruža neverovatan osećaj komfora. Akvapark, welness i spa programi, kao i opcija VIP spa programa – čine da se opustite i uživate kao nikada u životu.

  Jezero koje je obožavala čak i slavna Agata Kristi i smatrala da je toliko lepo da tu ne sme da se desi ubistvo iz njenih romana, oduzima dah u svako doba godine. Posebno je zanimljivo da tokom zime možete skijati na obližnjem Vogelu – jedinom skijalištu u Sloveniji koje nema mogućnost veštačkog osnežavanja jer se nalazi u okviru Nacionalnog Parka Triglav, te se u ovom delu Slovenije mnogo vodi računa o održavanju ove tradicije.

  Ovde možete videti neke od fotografija:

  Izvor: BIZLife

  Foto: Slovenia.info

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE