Znak da je Rusija na izlazu iz "koronakrize"?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Znak da je Rusija na izlazu iz “koronakrize”?

  Nacionalni istraživački univerzitet Visoka škola ekonomije objavio je studiju o investicijama u Rusiju u godinama pandemije virusa korona.

  Prema njihovim podacima, usled rasta BDP i investicija krajem 2020. godine, može se reći da je Rusija izašla iz recesije.

  “Rast BDP i investicija primetan je u trećem i četvrtom kvartalu 2020. godine, kada je, prema ocenama instituta Visoke škole ekonomije, BDP rastao iz kvartala u kvartal za 4,2 odsto, odnosno 1,7 odsto, a investicije u osnovna sredstva za 1,2 odsto, odnosno 0,4 odsto.”

  Za razliku od ranijih recesija, pad BDP je znatno veći od pada investicija, navodi se u istraživanju.

  Eksperti smatraju da rast, zasnovan na makroekonomskim pokazateljima tokom dva kvartala zaredom krajem 2020. godine, omogućava da se već na početku 2021. godine govori o završetku recesije.

  Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao Vladu da stvori uslove za preduzetnike da ulažu u razvoj biznisa u Rusiji.

  Tokom cele prošle godine vlada je razgovarala sa poslovnim krugovima o merama podrške radi stimulisanja privatnih investicija.

  Ona planira da osigura sveobuhvatnu državnu podršku investicionim projektima u zavisnosti od njihove efikasnosti i zahteva države putem mehanizma sporazuma o zaštiti i podsticanju kapitalnih ulaganja.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE