BiH: Rampa na POSKUPLJENJA hrane i goriva

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BiH: Rampa na POSKUPLJENJA hrane i goriva

  Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ograničila je rast cena osnovnih životnih namirnica i goriva.

  Federalna vlada donela je odluku o propisivanju neposredne kontrole cena za pojedine osnovne životne namirnice, utvrđivanjem maksimalne marže.

  Pravna i fizička lica su, prema ovoj odluci, obavezne da utvrde i primenjuju marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest odsto i u maloprodaji maksimalnu visinu od osam odsto na nabavnu cenu.

  Obaveza se odnosi na sve vrste brašna i hleba, peciva i druge pekarske proizvode, aktivni kvasac, mleko i mlečne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, pirinač, testeninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svežeg mesa, ribe i njihove prerađevine, sirće, mesne i riblje konzerve i jestivo ulje.

  Odluka se odnosi i na hranu za dojenčad i malu decu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode, hranu za posebne medicinske potrebe, pelene za jednokratnu upotrebu, kao i sredstva za higijenu.

  Rast cena je ograničen i za sve vrste semenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočnu hranu i veštačko đubrivo.

  Ukoliko neko podigne cene…

  Vlada će putem nadležnog ministarstva nastaviti da prati kretanje cena i ukoliko dođe do neprimerenih i neopravdanih pomeranja cena, intervenisaće ponovo i zaštititi građane, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

  U obrazloženju vladine odluke je navedeno da je problem povećanja cena u najvećoj meri uzrokovan spoljnim faktorom, zbog čega je, kako se ističe, veoma bitno da se visine marži osnovnih životnih namirnica svedu na ekonomski opravdan nivo, primeren veoma teškoj epidemiološkoj situaciji koja se reflektuje na ekonomske, zdravstvene i socijalne sfere života.

  Vlada Federacije je utvrdila i maksimalne visine marži za naftu i naftne derivate.

  Privrednim društvima koji naftnim derivatima trguju na veliko propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 konvertibilnih maraka po litru derivata, a onima koji trguju na malo 0,25 maraka po litru derivata.

  Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) nedavno je najoštrije osudio nebrigu odgovornih u BiH koji mesecima ne čine ništa na zaustavljanju konstantnog rasta cena osnovnijih prehrambenih proizvoda i goriva.

  Globalni “trend”: SKAČU cene hrane

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE