Kako izgleda kada se SREDOM ne radi? Zaposleni u ovoj firmi to znaju - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako izgleda kada se SREDOM ne radi? Zaposleni u ovoj firmi to znaju

  Mislili ste da je ponedeljak najgori radni dan u nedelji? Utorak? Ne, u pitanju je sreda.

  A sad zamislite da je sreda još i slobodan dan…

  Zaposleni u jednoj australijskoj marketinškoj firmi imaju tri dana nedeljno slobodno, a upravo je ova firma odlučila da taj treći slobodan dan bude sreda.

  S ovakvim načinom rada agencija je započela u prošle godine, a kako ističe izvršna direktorka firme Versa Ket Blekam, prihodi kompanije porasli su za 46 odsto, dok je dobit gotovo utrostručena, piše BBC.

  “Ako se ovakav koncept pokazao uspešan u jednoj industriji kao što je marketing, ne vidim razlog zašto se ne bi mogla primenjivati i u drugim industrijama. Na ovaj način radnici dobiju mali predah od cele nedelje, mogu ostati kod kuće, biti sa decom, izležavati se na kauču ili jednostavno uživati,” ističe Blekam.

  Prema istraživanjima stručnjaka, sreda je najneproduktivniji dan u nedelji. Radnici su već izmoreni  od ponedeljka i utorka, a u sredu već razmišljaju što će raditi za vikend. Slobodan dan u sredini nedelje omogućava da se zaposleni ‘napune baterije’ i na posao se vrate odmorni, čime se povećava i njihova produktivnost.

  Takva radna politika nije ništa novo.

  Naime, četiri radna dana nisu otkriće modernog doba. Ovu praksu prvi je 1926. godine uveo Henri Ford, osnivač automobilske kompanije Ford Motors, koji je već tada smatrao kako će manji broj radnih dana uroditi većom produktivnošću. S druge strane ekonomista Džon Mejnard Kejns smatrao je kako bi se broj radnih sati trebao smanjiti na 15, piše BBC.

  Danas, gotovo 100 godina kasnije, brojne kompanije širom sveta uvode manji broj radnih sati. Neki su i dalje zadržali model pet radnih dana, ali su radni dan skratili na četiri ili šest sati dok su se drugi ipak odlučili za model četiri radna dana. Ova poslovna politika najzastupljenija je u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i skandinavskim zemljama.

  Izvor: BBC

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Мире

   У мојој фирми радно време је 6 сати. Неки запослени за 4-5 сати заврше све обавезе па тад иду кући. Фирма је наравно у Србији.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE