Na godišnji odmor bar osam dana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na godišnji odmor bar osam dana

  Jedna od glavnih stvari o kojoj bi trebalo razmišljati prilikom planiranja odmora je koliko će on trajati, jer postoji tačno određeni broj dana idealan za maksimalno opuštanje koje će u krajnjem uticati na zdravlje.

  Prema naučnim istraživanjima, objavljenim u časopisu Journal of Happiness Studies, postoji savršena dužina trajanja odmora koje ima pozitivan učinak na zdravlje zaposle. Tim pitanjem su se bavili istraživači na Univerzitetu Radboud u Holandiji.

  Na pitanje koliko je dana godišnjeg odmora idealno, odgovor je – duže od osam.

  U sprovednom istraživanju bila su 54 učesnika, prosečne starosti od 42,5 godina, a svi su bili zaposleni.

  Ovo istraživanje bilo je usredsređeno na duži godišnji odmor – u rasponu od 15 do 34 dana, odnosno u proseku 23 dana. Naučnici su proučavali psihološke procese povezane s takvim dugim odlaskom od posla i kakve je to učinke imalo na njihovo zdravlje tokom i nakon odmora.

  Pratilo se šest stvari: zdravstveno stanje, umor, zadovoljstvo, raspoloženje, napetost i nivoi energije.

  Utvrđeno je kako su se zdravstvene dobrobiti ubrzano povećale za vreme odmora, i to osmi dan. Međutim, u roku od nedelju dana od vraćanja na posao, zdravstvene dobrobiti su se vratile na početni nivo.

  I dok je ovaj pozitivan efekat bio kratkotrajan, dobrobit po zdravlje poboljšao se tokom dužeg letnjeg odmora.

  Dakle, ako želite maksimalno da iskoristite svoj godišnji odmor i da se zaista osećate odmorno i sveže, pokušajte se odmorati duže od osam dana i ispunite svoje vreme prijatnim i opuštajućim iskustvima kako biste poboljšali svoje zdravlje, piše Net.hr.

  U prilog ovom, podsetićemo i na jedno ranije istraživanje koje je pokazalo da bi, dok traje godišnji odmor, trebalo izbegavati bilo kakve radne aktivnosti vezane za posao.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE