"Nije tačno da 2,8 miliona nema JMBG, samo nisu u elektronskoj evidenciji"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Nije tačno da 2,8 miliona nema JMBG, samo nisu u elektronskoj evidenciji”

  Povodom nedavne izjave direktora Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu Mihaila Jovanovića da više od 2,8 miliona stanovnika Srbije nema JMBG, iz Kancelarije objašnjavaju da to ne znači da 2,8 miliona građana nema jedinstveni matični broj građana, već da taj broj nije upisan u elektronsku evidenciju matičnih knjiga rođenih.

  “Jedan od razloga zašto je to tako, jeste što do 1980. godine JMBG nije ni bio obavezan podatak koji se unosi u evidenciju matičnih knjiga rođenih”, navodi se u saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu.

  Kako kažu, uspostavljanjem Centralnog registra stanovništva (CRS) ovaj problem će biti ispravljen i “stvoriće se uslovi za dalji uspešan razvoj eUprave i pružanje novih elektronskih usluga za građane i privredu, što predstavlja najefikasniji način borbe protiv korupcije i efikasnu i ekonomičnu transformaciju javne uprave u servis građana”.

  Kancelarija za IT i eUpravu će u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave tokom oktobra meseca omogućiti svim građanima da na Portalu eUprave provere svoje podatke u novoformiranom Centralnom registru stanovništva i prijave sve eventualne nepravilnosti koje uoče sa svojim podacima.

  Ovo će biti moguće proveriti na Portalu eUprava (www.euprava.gov.rs)

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE