Patrijarh SPC odgovorio na predlog da se ulaže u bolnice, a ne u crkve

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Patrijarh SPC odgovorio na predlog da se ulaže u bolnice, a ne u crkve

  Kabinet patrijarha srpskog Irineja objavio je saopštenje u kojem se navodi da je SPC „zgrožena” činjenicom da se teška epidemiološka situacija u Srbiji  koristi za političke obračune i napad na SPC.

  Saopštenje se odnosi na tekst u dnevnom listu Danas i izjavu vladike Grigorija koji smatra da je u ovom momentu novac potrebno usmeriti u bolnice, a ne u crkve, misleći na potez Vlade Srbije koja je donela odluku da iz budžetske rezerve odvoji milijardu dinara za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu.

  „Ne iznenađuje nas pisanje ovog antisrpskog lista, kao što nas ne iznenađuje ni izjava rečenog vladike, ali smo zgroženi nad činjenicom da se teška epidemiološka situacija u Srbiji i nesreća svih nas zajedno koristi za političke obračune i napad na SPC. Žalosti nas i činjenica što se jedan od episkopa SPC svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro SPC, a samim tim ni srpskom narodu”, navodi se u saopštenju.

  Kako se dodaje, „zbog čega je, ili, bolje reći, kome je potrebno da međusobno suprotstavi izgradnju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, kao crkveni i nacionalni projekat, i epidemiju koronavirusa, kao i probleme naše države i naroda u teškoj borbi za život svakoga čoveka?“

  „Zar vladika Grigorije i njegovi prijatelji, istomišljenici i sagovornici iz Danas-a misle da Crkva izgradnjom Spomen-hrama na bilo koji način odmaže ovoj borbi ili tvrde da bi situacija bila bolja da se izgradnja potpuno obustavi, kao u vreme Josipa Broza? Odgovor ne treba čekati jer je svima unapred poznat“, ističu predstavnici SPC.

  „Za medije poput Danas-a delatnost Crkve je nepostojeća”

  SPC je, prema njihovim navodima, nebrojeno puta i na razne načine pomagala i pomaže ne samo bolnice i zdravstveni sistem Srbije nego i mnoge druge institucije i pojedince kojima je pomoć potrebna.

  „To čini i u ovim teškim danima borbe sa epidemijom, ali za medije poput Danas-a i ljude koji najpre vide trun u oku brata svoga, a brvno u oku svome ne osećaju dobrotvorna delatnost naše Crkve je ili nepostojeća ili potpuno zanemarljiva. Misija Crkve i njena dobrotvorna delatnost po njihovom mišljenju ne zaslužuju mesto na stranicama novina, a naročito ne zaslužuju naslovnu stranu“, ocenjuje se u saopštenju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE