Srbija odbila MMF i kamatu od 1,29% pa izdala obveznice uz 3,3% interesa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija odbila MMF i kamatu od 1,29% pa izdala obveznice uz 3,3% interesa

  Ministarstvo finansija saopštilo je u ponedeljak uveče da se Srbija upešno zadužila na međunarodnom finansijskom tržištu i prodala obveznice u iznosu od dve milijarde evra.

  Obveznice će, kako se navodi biti listirane na Londonskoj berzi, imaju kuponsku stopu od 3,125%, a stopu prinosa od 3,375% i rok dospeća od sedam godina.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/srbija-se-uspesno-zaduzila-za-dve-milijarde-evra/

  Pre samo tri nedelje, Srbija nije bila na listi zemalja koje su novac pozajmile od MMF-a, uz obrazloženje ministra finansija Siniše Malog da nam taj novac ne treba iako je već bilo izvesno da ćemo se morati negde zadušiti kako bi finansirali plan pomoći privredi “težak” 5 milijardi evra.

  “Nas nema na listi zbog toga što nam ova pomoć ne treba. Naše javne finansije su zdrave i stabilne i, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već rekao, nama toliko velike pozajmice, pogotovo kratkoročne, nisu potrebne, niti od Evropske unije, niti od Međunarodnog monetarnog fonda”, rekao je tada Mali.

  Vučić je tada rekao da „smo odbili 1,2 milijarde od MMF” i da je on „ponosan na to”.

  „Zašto da uzmemo 600 ili 700 miliona više nego što nam je potrebno? Već smo uzeli 200 miliona evra”, rekao je Vučić 23. aprila.

  Kamata na zajam MMF-a bila je 1,29 odsto.

  Postavlja se pitanje kako nam 23. aprila nije bilo potrebno 1,2 milijarde evra MMF-a sa kamatom od 1,29 odsto, a 18 dana kasnije smo se zadužili i to upešno za dve milijarde sa kamatom od 3,375 odsto.

  U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da su očekivanja bila da će se obveznice izdati i po većoj kamatnoj stopi, ali da je zbog velikog interesovanja, kamatna stopa znatno smanjena.

  Narodna banka Srbije je ovo ocenila kao „još jedan uspeh”, a Vučić je rekao da smo „fantastično prošli”.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE