Srpski biznismen o preseljenju Kraša u Srbiju i počecima s Miškovićem

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski biznismen o preseljenju Kraša u Srbiju i počecima s Miškovićem

  Srpski biznismen Nebojša Šaranović izjavio je da kupuje akcije hrvatskog Kraša u svoje ime jer veruje da ta kompanija ima veliki potencijal.

  “Niz godina poslujemo u konditorskoj industriji regiona i ostvarujemo jako dobre rezultate. Zato redovno pratimo industriju u ovom delu Evrope i smatramo da Kraš ima veliki potencijal. On ima sjajan brend, izvrsne proizvode i odlične zaposlene. Verujemo da ima veliki potencijal za dalji rast i razvoj, a smatramo da smo zbog našeg iskustva u industriji dobar ulagač koji može doneti dodatnu vrednost”, rekao je Šaranović u intervjuu za hrvatski Novac.hr.

  Komentarišući to što je kupovinu akcija Kraša počeo po cenama od 400 pa 500 kuna, što su mnogi okarakterisali kao preskupo a na kraju je došao do cene do čak 1.090 kuna, Šaranović je rekao da Kraš, u kojem sada poseduje 25,6 odsto akcija, plaća po ceni koju smatra fer vrednošću koju mali akcionari i zaposleni treba da dobiju.

  “Do sada smo u Kraš uložili više od 45 miliona evra. Jako verujemo u pravni sistem Republike Hrvatske i smatramo da manjinski paket može biti profitabilan, te smo spremni participirati u Krašu i sa manjinskim udelom. Te smo mogućnosti svesni od početka, što nije promenilo našu odluku da investiramo. Mnogi nas upozoravaju na primere sinhronizovanog delovanja Uprave Kraša i Mesne industrije Braća Pivac, ali mi se time ne bavimo jer verujemo da za sve postoje zakoni i regulatori. To je njihov posao. Ne bi bilo dobro da Uprava bilo kojim svojim potezom u ovom procesu donese prevagu, a na štetu svih radnika, ostalih deoničara i same kompanije”, rekao je Šaranović.

  Povodom nezvaničnih informacije da bi ako postane većinski vlasnik Kraša proizvodnju premestio u Srbiju ili, ako proizvodnja ostane u Hrvatskoj, otpustio veliki broj radnika, on je kazao da su to “zlonamerna tumačenja i potpuna neistina”.

  “U karijeri sam imao sam šest fabrika i nijedna nikada nije premeštena niti ugašena. Verujem u proizvodnju i upravo zato investiram u ovu industriju. Najveća vrednost Kraša su njegovi stručnjaci i zaposleni jer, verujte mi, niko drugi na svetu ne zna proizvesti Bajaderu ili Griotte i druge brendove koji se proizvode u Zagrebu. Svaku našu investiciju prate razvoj i rast fabrika, nova radna mesta i nova perspektiva. Svi koji prouče naše poslovanje u to se mogu uveriti na konkretnim brojkama i našim poslovnim potezima”, rekao je Šaranović.

  Šaranović, koji je vlasnik kiparske kompanije Kappa Star Limited u čijem je vlasništvu nekoliko kompanija u Srbiji, među kojima su Jaffa i Banini, istakao je da su proizvodi tih kompanija dobro poznati u Hrvatskoj.

  “Otkad smo im mi vlasnici, one (kompanije) su znatno uspešnije. Neprestano investiramo u tehnologiju i razvoj. Samo smo u Jaffu uložili 28,6 miliona evra. Od našeg preuzimanja kompanija je učetvorostručila prihode, višestruko smo povećali proizvodnju i broj zaposlenih”, rekao je on.

  O počecima i Miškoviću

  Nebojša Šaranović počeo je kao pripravnik u Delti 1991. oodine, čiji je osnivač bio Miroslav Mišković. Preduzeće je tada imalo četiri zaposlena, bavilo se trgovinom a on je bio zadužen za razvijanje ruskog tržišta.

  “Tamo sam krenuo s trgovinom i zapravo slučajno, od Umke, koja je danas u mom vlasništvu, dobio narudžbinu za prva dva vagona celuloze. Kada su vagoni došli do Mađarske, otkazali su mi ugovor, pa sam bio prisiljen pronaći drugog kupca. Našao sam ga u Italiji, dva vagona postala su četiri vagona, četiri su prerasla u njih deset i uskoro je krenuo prvi brod prema Italiji”, kaže Šaranović.

  Navodi da mu je od tog trenutka osnovna delatnost bila trgovina celulozom, koju je prodavao i do 300.000 tona godišnje širom sveta.

  “Novac zarađen trgovinom ulagao sam u deonice Bajkalskog celuloznog kombinata. Stekao sam kontrolni paket, koji sam kasnije prodao, a novac od prodaje od tada ulažem u kupovinu prvih kompanija u Srbiji. Investirao sam u dve proizvodne grane – industriju papira i konditorski biznis. Krajem 2018. prodao samo 75 odsto udela u Avali Ada i Fabrici hartija Beograd za 133 miliouna evra. Kupac je jedna od najuspješnijih globalnih industrija u papirnoj industrija – Smurfit grupa. U tim kompanijama ostao sam manjinski suvlasnik”, priča Šaranović.

  U Srbiji je, kako dodaje, vlasnik Papir Servisa FHB i Fabrike kartona Umka, a u konditorskom delu biznisa Jaffe i Baninija.

  “Što se tiče gospodina Miškovića, nakon što sam se vratio iz Rusije, putevi su nam se razišli – ja sam se usmerio na razvoj proizvodnih industrija, a on na trgovinu, bankarstvo i osiguranje. Odlučili smo da će svako krenuti svojim putem, a vreme je pokazalo da su oba podjednako uspešna”.

  Izvor: Novac.hr/BIZLife

  Foto: Kappa Star Limited

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE