Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koalicioni partneri u Vladi o smanjenju deficita

    Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da će u naredne dve nedelje koalicioni partneri u Vladi Srbije razgovarati o uštedama u budžetu, ali nije precizirao da li se može očekivati zamrzavanje plata i penzija.

    Moramo da sednemo, iznesemo svoje planove, imaćemo neku vrstu usaglašavanja i nakon toga izaći sa jedinstvenim predlozima, rekao je Dinkić u parlamentu.

    Pročitajte i >>> Svetska banka: Srbija treba da razmotri zamrzavanje plata i penzija

    "Moramo da smanjimo budžetski deficit, ne možemo cediti suvu drenovinu, mora da se krešu rashodi", istako je ministar.

    Dinkić je ukazao da treba da se razmotri odnos plata u javnom i privatnom sektoru na šta ukazuje Fisklani savet i Međunarodni monetarni Fond (MMF). Plate u javnom sektoru su veće nego u privatnom koji hrani javni, kazao je on i najavio da će predložiti promenu formule za usklađivanje plata u javnom sektoru.

    "Moj predlog je da vežemo sudbinu zaposlenih u javnom sektoru za sudbinu zaposlenih u privatnom. Moramo da vidimo kako se kreću plate u privatnom, pa tek na bazi toga da tražimo formulu kretanja plata u javnom sektoru", objasnio je Dinkić.

    Ministar je rekao da je u privatnom sektoru zaposleno 1,7 miliona ljudi, a u javnom 500.000. Na pitanje da li će biti otpuštanja u javnom sektoru, Dinkić je rekao da će ostati bez nekih priviliegija, a da li će biti gubitka posla zavisi od slučaja do slučaja.

    On je pomenuo i mogućnost da država izađe iz upravljana nekim javnim preduzećima, da se skinu neke subevncije i troškovi, i da se tako uštedi. Kako je Dinkić objasnio, to ne mora nužno da znači privatizaciju, već davanje u dugoročni zakup uz upravljanje, zatim dokapitalizaciju…

    "Ogroman otpor privatizaciji čine društveni direktori kojima je lepo bez obzira što imaju gubitke, jer im država stalno sipa subvencije i sa tim se mora prekinuti", poručio je ministar.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE