Tužba, pa odšteta: Roditelji se UDRUŽUJU protiv KRIOSEJVA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Grupa roditelja koja je čuvala matične ćelije iz pupčanika u švajcarskoj kompaniji Kriosejv, koja je nedavno propala, pokrenuće tužbu pred tamošnjim sudom.

Za 12 godina poslovanja švajcarskog Kriosejva u Srbiji, ugovor o čuvanju matičnih ćelija iz krvi pupčanika potpisale su 12.864 porodice. Poslovali su i u regionu, u Italiji, Bugarskoj. Ukupno su čuvali oko 330.000 uzoraka.

Da imaju probleme u radu, otkrila je naša porodica kada je htela da iskoristi matične ćelije za lečenje deteta.

“Kada je došlo do neuspešnog transporta ćelija moje i još jedne porodice za potrebe tretmana, pokrenuli smo istragu u Švajcarskoj, pokrenuti su postupci u maju ove godine. Vrlo brzo je postupak okončan onako kako smo mi želeli, pokrenuti su krivični postupci protiv odgovornih lica i kompaniji je oduzeta dozvola”, kaže advokat i roditelj Rastko Petaković.

Odmah po izbijanju afere, Kriosejvu je oduzeta dozvola za rad i u Srbiji. Većina uzoraka prebačena je u jednu od najvećih banaka u Poljskoj. Nadležne institucije ubeđuju roditelje da nemaju razloga za brigu.

“Ono što je bitno jeste da su uzorci prebačeni, čitav proces je sniman i dokumentovan, kako je saopšteno iz banke matičnih ćelija Famikord, i oni su trenutno u Poljskoj”, objašnjava Marija Zečević iz Udruženja predstavnika porodičnih banaka matičnih ćelija.

Oštećene porodice odštetu i pravdu tražiće najpre pred švajcarskim sudom.

“U toku sledeće nedelje ćemo pokrenuti radnje koje su usmerene ka tome da se roditelji organizuju u udruženje i da to udruženje pred švajcarskim organima pokuša da pokrene tu kolektivnu tužbu”, naveo je Petaković.

Sve to, ističe, ide paralelno uz nastojanja da se pred domaćim i švajcarskim organima kazne odgovorni, da se sve rasvetli i da oni vrate novac koji su uzeli.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay